Avui parlem d'"Una família americana", de J.D. Vance, editat per Ara Llibres
-
-
Avui parlem d'Una família americana, de J.D. Vance, editat per Ara Llibres. Un relat molt personal sobre la vida als Apalatxes i la dels hillbilly, com s'anomena de forma pejorativa els habitants d'aquesta zona dels Estats Units. La cruesa del somni americà explicat des de dins per un J.D Vance criat en un ambient conservador, violent, d'abans de la victòria de Donald Trump.
En parlem quan passeu per Documenta!
Transcripció del vídeo:Èric del Arco: Josep, avui et vull parlar del somni americà.
Josep Cots: (Riu) Els somnis...
E: Què? El somni americà aconseguit pel J.D. Vance amb aquest llibre que es diu Una família americana, que en anglès es diu Hillbilly Elegy. Te'l vaig proposar perquè vaig trobar que tenia moltes coses; un relat personal que es podria llegir com una novel·la, però que darrere hi havia una gent que jo no coneixia, que són aquests hillbilly dels Apalatxes americans. Els blancs pobres i que, segons totes les teories polítiques, han donat el vot a Donald Trump i han fet que guanyi en aquests estats frontissa del principi de l'Oest (el mig Oest, que en diuen ells). I per això et vaig dir: "Comença'l i a veure què en penses tu".
J: Bé, jo t'he de dir que m'ha... m'ha afectat. Primer: és un relat molt sentit; és la seva vida i es nota que explica la seva vida. I ho explica un hillbilly, fill de morts de gana, educat i criat en un ambient rural, violent, conservador, perdut als Apalatxes, amb una mare mig depressiva, mig "drogata", amb molts pares... Però, és clar, ho escriu des de Yale!
E: Bé, és que és un exmarine, que ha anat a Iraq, i aleshores... Clar, et retrata tota una transversalitat nordamericana que, a nosaltres (bé, a mi) ens arriben unes esquematitzacions i unes simplificacions del que és nord Amèrica que...
J: Clar, tot es simplifica.
E: ...de nord Amèrica ens arriba tot, i quan t'arriba aquest relat que et trastoca... Jo llegia aquest llibre i al principi deia: "Està parlant de negres". I dius "No, són blancs!". Perquè clar, és el que t'han ensenyat (a les sèries, a les pel·lícules) que els passa als negres. I són blancs!
J: I t'he un afegit més: que passa ara. Perquè aquest home té 40 anys.
E: Clar, i amb el llibre tu t'imagines el que vols. I el meu cap els feia anar vestits com als anys seixanta o setanta, i aleshores jo freno i dic: "No, no! Que van en xandall! Que van a comprar al Wallmark". I tot això és un trencament d'esquemes. Imagino negres i són blancs, imagino gent dels anys setanta i són actuals... Jo ho he vist, això. I no me n'he adonat, quan he estat allà. I també el respecte al Somni Americà. Ell és el Somni Americà.
J: Sí. Primer: ell ha comprat el Somni Americà; és un dels que l'ha realitzat. I després (que m'ha interessat molt també): és un llibre publicat abans de la victòria de Donald Trump; per tant, no sabia el que passaria. I, a més, és un llibre d'una honradesa extraordinària, que relata tot el seu pensament, absolutament conservador perquè és el que ha mamat. Ell és un republicà. I ho explica amb una ràbia i una fascinació alhora...
E: Explica moltes coses que hem sentit, però des de dins. I amb senzillesa. I per això el recomanem.
J: Molt bé. "Una família americana".
E: Ara Llibres.
J: Una vida! “Una vida americana”, no?
E: Una família, una família!
(Riuen).