Avui parlem de "Els barcelonins", d'Adrià Pujol, editat per L'Avenç
-
-
Arriba el primer llibre recomanat via skype: l'un des de Documenta i l'altre des d'un lloc remot, els llibreters recomanen Els barcelonins, d'Adrià Pujol Cruells, editat per L'Avenç.
Com són els barcelonins vistos des de fora? Són tan diferents de la resta de gent de les grans ciutats? Un retrat de la vida quotidiana. En parlem quan passeu per Documenta!
Transcripció del vídeo:Èric del Arco: Hola Josep! Estem aquí a la llibreria, és dijous i no sé on cony estàs.
Josep Cots: Jo estic a Mahdia, que estic a Tunísia, i acabo d'arribar. Sembla ser que hi ha el mar aquí a prop, i fa bo, i estem la mar de bé. I el que veig és que a Barcelona fa un fred que pela!
E: Bé, aquí ahir van dir que va nevar, van caure quatre flocs davant la llibreria, i Barcelona està tan fantàstica com el llibre de l'Adrià Pujol, que es diu Els barcelonins. Un llibre amb què he rigut molt de les bajanades que arriba a dir amb aquest discurs del Jo que té, i que em sembla que t'has emportat tu de viatge...
J: És que m'ha fet molta gràcia llegir Els barcelonins des de lluny, perquè jo estic mirant la gent d'aquí com ell es mira els barcelonins (o ho intenta). I he pensat que els barcelonins no són tan diferents ni tan estranys. Són... com la gent d'aquí.
E: Home, és que la gent d'arreu del món, al final, quan viu en un entorn de ciutat com és Barcelona, si te'n vas a Tunis capital o a qualsevol altre lloc, la vida quotidiana, el dia a dia, és el que és. A mi em va fer molta gràcia quan l'Adrià Pujol intenta fer aquesta exposició de barcelonins (de 'barcelones') al Museu Etnològic i tot el que va cercant, a qui es troba, per reflectir qui són els barcelonins, no?
J: Sí, que són persones. Això és el que m'ha fet més gràcia. Porta les nenes al cole... què més fa...? Se'n va de càmping a les Landes franceses quan és el mes d'agost, com tots els barcelonins, que se'n van a fora el mes d'agost... Fa un retrat de la gent. Més que dels barcelonins, jo trobo que el fa de la gent. Aquí hi ha la diferència.
E: I alhora, dóna la volta a moltes coses, no? Quan al museu li diuen 'què hem de posar aquí?', i ell diu 'doncs hem de posar una bicicleta del Bicing i un carro de ferralla'. I dius, clar!, és el dia a dia aquest que... A vegades hem d'anar veient i mirant la ciutat amb tots els ulls que puguem tenir per veure la quotidianitat que no veiem quan caminem i anem de la manera que anem nosaltres, els barcelonins, que és la de no mirar res perquè tot és normal. I quan li dones la volta és quan el retrat d'ell val la pena. I res, el volia recomanar i volia saber com t'havia anat a tu llegir-lo fora de la ciutat.
J: Clar, és que aquí està la gràcia. A mi m'ha agradat, m'ha divertit. Al cap i a la fi, ell tampoc és barceloní -o és deducció, perquè ell és empordanès- i per això ens mira amb lupa, com jo em miro amb lupa els tunisians. I m'ha agradat aquest joc en aquest moment.
E: Escolta, doncs res, el recomanem. I... és el nostre llibre d'skype d'aquest any, eh? Que vagi molt bé el viatge i aquí t'esperem!
J: Molt bé. Fins aviat!
E: Fins aviat, Josep. Adéu!